MS hokej BOOST JBL
Alza.cz - Fotoaparáty pro začátečníky

Fotoaparáty pro začátečníky

Nemáte s focením mnoho zkušeností a hledáte fotoaparát, který vám v začátcích dobře poslouží? Pak jste zde správně. Na tomto místě najdete nejen vhodné produkty, ale také rady, které vám pomohou s výběrem.

Doporučené modely pro začátečníky

 
Bezzrcadlovky
Vlogovací fotoaparáty
Digitální kompakty

Výhody bezzrcadlovek

Bezzrcadlovky vládnou světu, a to nikoliv náhodou. Kvalita výstupu dnes již předstihla klasické zrcadlovky a přináší výhody pramenící ze zjednodušení konstrukce, díky čemuž jsou menší a lehčí. Bezzrcadlovky mají modernější a rychlejší ostření, jsou výrazně lepší pro natáčení videí a lépe pracují v horších světelných podmínkách. Oproti optickému hledáčku mají bezzrcadlovky elektronický hledáček, který zobrazuje finální podobu fotografie ještě před stisknutím spouště.

  • Menší rozměry se stejnou kvalitou jako zrcadlovka
  • Hledáček ukazuje ihned výslednou podobu fotografie
  • Tiché snímaní a vhodné na i na natáčení
  • Nejširší katalog kompatibilních objektivů
  • Výkonné fotoaparáty i v nízké cenové kategorii
  • Větší spotřeba energie
  • Vyšší riziko znečištění snímače

Výhody vlogovacích fotoaparátů

Vlogovací fotoaparáty kombinují to nejlepší ze světa fotografie a videí. Oproti kamerám nabízejí větší snímače, a tak se nezaleknou ani horšího osvětlení. Samozřejmostí je široká nabídka příslušenství s důrazem na externí mikrofony a stativy. Vlogovací fotoaparát se vám nepronese tak jako zrcadlovka a při pořizování selfie videí se můžete spolehnout na automatické zaostřování na obličej a výklopný displej.

  • Širokoúhlé objektivy
  • Výklopný displej
  • Možnost připojit mikrofon, ovládací grip a další příslušenství
  • Pokročilé režimy pro natáčení selfie
  • Absence optického hledáčku

Výhody digitálních kompaktů

Digitální kompaktní fotoapráty (zkráceně kompakty) se hodí spíše pro méně náročné, případně příležitostné fotografy. Dobře poslouží ke zvěčnění důležitých momentů na rodinných výletech nebo oslavách. Nezaberou mnoho místa a uživatele osloví zejména jednoduchostí ovládání. Oblíbenosti se těší zejména outdoorové varianty, které se nezaleknou hrubějšímu zacházení, některé varianty jsou dokonce i plně voděodolné a lze je použít pro podvodní focení.

  • Nižší cena a velikost do kapsy
  • Jednoduché a intuitivní ovládání
  • Živý náhled a možnost natáčet videa
  • Menší snímač, za šera vyšší šum ve fotografiích
  • Pomalejší frekvence snímaní
  • Horší snímání rychlých objektů

Základní parametry

Pro výběr vyhovujícího fotoaparátu není nutné se dokonale vyznat ve všech jeho technických parametrech. Některé parametry a vlastnosti se ale hodí vést v patrnosti, a to nejen pro účely správného výběru, ale také proto, abyste později věděli, jakým způsobem můžete fotoaparát používat.
 
Typ fotoaparátu
Značka
Bajonet
Snímač
Video
Displej
Objektivy
Příslušenství

Jaké jsou výhody bezzrcadlovek, zrcadlovekdigitálních kompaktů? Ve zkratce lze říct, že digitální zrcadlovky v posledních letech ustupují ve prospěch bezzrcadlovek. Ty nabízí stejnou kvalitu výstupu, ale mají výhodu v menších rozměrech a hmotnosti, schopnosti natáčet video a podporují i starší objektivy. 
U digitálních kompaktů došlo v posledních letech ke „specializaci“, která jim umožnila se odlišit od mobilních telefonů. Klasické „kompakty“ najdeme pouze v podobě modelů dávající důraz na nízkou cenu a snadné ovládání. Silné zastoupení získaly outdoorové fotoaparáty slibující zvýšenou odolnost, případně modely určené pro podvodní focení. 
Na pomezí mezi kompakty a bezzrcadlovkami stojí modely určené pro vlogery a tvůrce obsahu.

Nelze říci, že by byla některá značka fotoaparátů jednoznačně lepší než všechny ostatní. Výběr se proto odvíjí spíše od toho, jak dokáže nabídka daného výrobce vyhovět vašim požadavkům.

Jde o mechanismus, kterým se připevňuje objektiv k tělu fotoaparátu. Bajonetem se zároveň vy připoutáváte k dané značce, protože když si např. ke své současné zrcadlovce koupíte další objektivy, budete je moci použít i s dalším fotoaparátem dané značky, pokud si ho v budoucnu koupíte. Ale pozor, bajonety se mohou lišit i v rámci značek – typicky zrcadlovky a bezzrcadlovky mají jiné bajonety, i když jsou od stejné značky. Částečným řešením jsou v takovém případě adaptéry.

Také senzor nebo někdy čip. Jedná se o hlavní část fotoaparátu, která se stará o zaznamenávání obrazu. Nejvýraznějším rozdílem je na první pohled velikost senzorů. V lepších fotoaparátech najdeme následující senzory seřazené od nejmenšího po největší: 1”, 4/3”, APS-C a Full Frame. Čím je snímač větší nebo novější, tím má větší rozlišení nebo světelnou citlivost, případně obojí. To se pozitivně podepisuje na kvalitě fotografií.

Fotoaparáty se z tohoto hlediska liší především rozlišením a celkovou kvalitou videa, rychlostí a přesností automatického ostření, počtem snímků za sekundu u videa, takzvaným bitrate a také optickou stabilizací. Čím více v těchto oblastech fotoaparát exceluje, tím je pro natáčení videa lepší.

Záleží na tom, jakým způsobem chcete fotoaparát používat. Vždy je dobré, když lze displej naklopit alespoň nahoru a dolů, některé fotoaparáty pak umožňují i naklopení do stran. Takové fotoaparáty, které jsou vhodné pro focení selfies nebo natáčení vlogů, umožňují displej otočit o 180°.

Rozlišujeme dva hlavní parametry: světelnost a ohniskovou vzdálenost. Světelnost je vyjádřena clonovým číslem (např. f/2,8) a označuje maximální množství světla, které objektiv propustí. Čím nižší hodnota „f“ je, tím více světla objektiv propustí a je v tomto ohledu lepší (ale také dražší). Ohnisková vzdálenost potom určuje míru přiblížení. Udává se v milimetrech a čím je tato hodnota vyšší, tím více objektiv obraz přibližuje. Může být pevná nebo proměnlivá – takovým objektivům říkáme „zoom“.

K fotoaparátu budete určitě potřebovat paměťovou kartu k ukládání fotografií a také brašnu, neboť se jedná o bezpečný způsob, jak fotoaparát uskladňovat doma i na cestách. Praktický je také stativ, který vám dobře poslouží například při focení společných fotek s časovanou spouští. Mezi méně zásadní, přesto doporučené příslušenství patří filtry, náhradní baterie, a pokud natáčíte video, tak také mikrofony a stabilizátory.

Učte se od profesionálů

Alza.cz - Fotoaparáty pro začátečníky

Fotografické služby

Osvědčené a robustní řešení využívající optický hledáček (OVF). Nabídka je i dnes plná výkonných modelů pro začátečníky i profesionály.

Nabídka fotoslužeb
Alza.cz - Fotoaparáty pro začátečníky

Knihy o fotografování a videu

Knihy o fotografování a videu – umíme doručit už v den objednávky. Vyberte si zboží bezpečně z domova a nechte si ho dovézt až domů.

Knihy o fotografování a videu

Podělte se s přáteli

Zaujala vás nabídka? Tak si ji nenechávejte jen pro sebe a řekněte o ní svým známym.

Vytisknout
P-DC1-WEB04
Zavoláme Vám a odborně poradíme
+420 225 340 111
Dotaz na objednávku
Dotaz na zboží
Prosím zadejte svůj telefon:
Zavolejte mi
Na vašem soukromí nám záleží My, společnost Alza.cz a.s., IČO 27082440 používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu a s Vaším souhlasem i mj. k personalizaci obsahu našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko „Rozumím“ souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech.
Více informací Méně informací